SPECIAL KVEVRI

Při výrobě tohoto vína se odstopkované hrozny plní do nádoby asi ze tří čtvrtin svého objemu, aby při kvašení nepřetékaly. Fermentace probíhá spontánně 10 a 20 dní a během ní je matolinový klobouk několikrát denně ponořován. Po ukončení kvašení se klobouk samovolně rozpadá a to je okamžik pro doplnění kvevri po okraj a její uzavření víkem.

Víno leží na slupkách, semenech a kalech minimálně půl roku. Právě tvar nádoby minimalizuje možný negativní vliv tohoto kontaktu na senzorické vlastnosti vína. Kvevri se nejčastěji otevírají v březnu či dubnu. Víno se přetočí do čisté nádoby a bez čiření a filtrace je nalahvováno.

Víno vyrobené touto metodou je bohaté na fenolové látky, které mimo zlepšení stability vína, jsou také zdraví prospěšné. Konzument musí však být připraven na to, že se víno velmi liší od těch běžných, jak v barvě a vůni, tak i chuti.
Víno je mnohovrstevnaté, plné intenzivní vůně a chuti, s vysokým obsahem fenolových látek. Možno, ale netřeba dekantovat a následně hledat všechny jeho vrstvy třeba celý večer, nebo den.

Na etiketu jsme detailně zvolili i typ písma. Jelikož tato metoda výroby vína pochází z Gruzie, MS Office Word nabízí typ písma Georgia a Georgia anglicky znamená právě Gruzie.

SPECIAL KVEVRI Nectar Lucis
Kvevri – Nectar Lucis

Copyright © 2024 Lucie Šimonová | Ochrana osobních údajů

Tvorba webových stránek Webona